Sala silvergruva

För att som klass kunna vara effektiv när det handlar om att tjäna pengar till klassresna så handlar det i mångt och mycket om att man redan från början har bestämt sig i klassen för vart någonstans det är som man vill åka på klassresa. När detta sedan är gjort så brukar det rent allmänt vara som så att resten av arbetet flyter på som det ska. Att ha ett gemensamt mål för sina ögon gör att alla är mer redo att spänna sina muskler lite extra och hjälpa till så att de där pengarna till klassresa kommer in lite snabbare. Har ni redan bestämt er i klassen för vart det ska bära iväg på klassresa? Om det inte är på det viset så kan vi rekommendera ett riktigt spännande och äventyrligt resmål som till och med tar er i spåren av SVT:s julkalender. Vi snackar givetvis om en klassresa till Sala silvergruva.

I julkalenderns fotspår
Mysteriet på Greveholm sändes för första gången som julkalender i december 1996 och har blivit utsedd till den mest populära julkalendern genom tiderna. 2012 års julkalender hette Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst och var en direkt fortsättning på 1996 års upplaga. Inspelningen vid Sala Silvergruva pågick under cirka 12 dagar under våren 2012 och var givetvis omgärdad av hög sekretess. Inspelningsteamet på runt 20 personer bestod bland annat av de tre barnen som i serien heter Saga, Benny och Frans samt spöket Jean. Skådespelaren som gestaltade spöket Jean spelade även rollen som Greven. Nu kan ni som klass besöka inspelningsplatserna för 2012 års julkalender Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst. De underjordiska scenerna som i TV-serien utspelar sig under slottet spelades nämligen in långt under jord, på 60- och 155-metersnivån i Sala Silvergruva. Guiderna som tar er med ner i de underjordiska schakten var med vid inspelningen av julkalendern och kan därför svara på alla era frågor kring detta. Givetvis så kan ni fråga om allt annat som rör gruvan och dess spännande historia också.

Äventyrlig klassresa till Sala silvergruva
Utöver att stiga ner i den gamla gruvans mörka djup så finns det mycket annat att göra under en klassresa till Sala silvergruva. Här finns bland annat en hur grym höghöjdsbana som helst.