Visby Gotland

En klassresa till Gotland är som att åka utomlands. Man märker skillnaden mellan Gotland och det svenska fastlandet direkt när man kliver av färjan eller – om man till äventyrs har valt att flyga till Visby – när man stiger ut ur planet på flygplatsen. Klimatet är ett helt annat här, det är varmare och skönare och naturen är totalt annorlunda än jämfört med den som man är van vid hemifrån. Under sommaren så är det mycket lätt att förstå varför Visby ibland brukar kallas för ”Rosornas stad”. Om ni tar en promenad genom den gamla Hansastaden så kommer ni ganska snabbt att lägga märke till alla dessa miljontals rosor som blommar i trädgårdarna utmed de trånga gränderna. Visby är en stad som har massor att erbjuda en skolklass som åker dit på en klassresa. Fornsalen är Gotlands länsmuseum och som berättar om öns historia från forntid ända fram till idag. De många ruinerna i Visby vittnar om att detta är en mycket gammal stad med anor från medeltiden.

Hyr cyklar till alla i klassen nere i Visby hamn och ge er ut på två hjul för att upptäcka Gotland och ni kommer att mötas av en helt fantastisk natur som inte liknar något annat ni har skådat tidigare. Ta bara den slingrande kustvägen som tar er söderut ner mot raukfälten vid Hoburgen så förstår ni vad vi menar. Vackrare vägsträcka får man leta efter. Eller ta er i motsatt riktning norrut till Fårösund där ni rullar ombord på färjan som tar er över till Fårö med sina underbara sandstränder vid Sudersand. Här finns även Bergmangården som är ett museum tillägnat den svenske regissören Ingmar Bergman som bodde där under flera år av sitt liv. Man behöver verkligen inte vara nörd på gamla filmer för att uppskatta ett besök på Bergmangården.

Men Gotland är sannerligen inte bara natur, kultur och historia. Åk till Kneippbyn som ligger i Vibble strax söder om Visby. Här finns ett nöjesfält med tillhörande vattenrutschbanor som ni kan roa er med en hel dag om ni vill. Som extra grädde på moset så finns Villa Villekulla här. I vart fall det hus som användes i samband med att TV-serien om Pippi Långstrump spelades in på Gotland. Ett smart tips är att ni har Kneippbyn som utgångspunkt för er klassresa till Gotland. Här kan ni nämligen bo under tiden som ni befinner er på den vackra ön i Östersjöns mitt.