Vid byn Kåseberga utanför Ystad ligger Ales stenar, en skeppssättning bestående av 59 kvartssandstenar på vardera c:a 5 ton. Skeppssättningens totala yta är 67×19 meter, vilket gör den till Sveriges största bevarade skeppssättning. Ales stenar kom till under vendeltiden, alltså yngre järnåldern år 550-800, men mycket talar för att detta varit en begravningsplats även tidigare. Så sent som 2012 hittade man vad man tror är en 5 500 år gammal stenåldersgrav strax intill Ales stenar.

Skeppssättningar har det gemensamt att de är ovala med en tydligare spets åt ena hållet, som en båt. Varför det är så är det ingen som vet säkert idag, och alla konstruktörer har ju trillat av pinn för länge sedan. Forskarna lutar åt att skeppssättningen haft en symbolisk funktion, att ”skeppet” varit ett sätt att utrusta de döda med ett transportmedel för hädanfärden.

Detta borde vara ett självklart resmål för alla svenska skolklasser. Det går att få en guidad visning av Ales stenar, men det går också bra att uppleva detta fornminne på egen hand. Oavsett vilket alternativ man väljer kommer man mycket nära skeppssättningen. För övrigt kan man glädja sig åt en imponerande utsikt över havet.

Behöver ni fler upplevelser för att tycka att det ska vara mödan värd att åka till Ales stenar finns det gott om möjligheter. I Kåseberga finns också ett museum över sjöräddningsväsendet i Sverige, i Svenska Sjöräddningssällskapets tidigare sjöräddningsstation. Åker ni kollektivt till Ales stenar går vägen troligen med tåg till Ystad och buss därifrån. I Ystad finns Gråbröderklostret och Sankta Maria kyrka, mängder av klassiska korsvirkeshus, Krukmakerimuseet, Ystad Militärmuseum, Ystad djurpark med jakar, kameler och antiloper. För att inte tala om alla spår efter Henning Mankells ångestfyllde poliskommissarie Kurt Wallander. Även dessa kan man få guidade visningar av genom att vandra i Wallanders fotspår under det skämtsamma namnet ”wallandring”.

Har ni tänkt stanna en eller flera nätter i trakten är även detta lämpligt att göra i Ystad, där det finns hotell, vandrarhem, bed & breakfast och ett par campingplatser.

Det är betydligt billigare att åka till Ales stenar än att dra iväg med hela klassen till Stonehenge, men om ni bor utanför Ystads kommungräns får ni ändå räkna med utgifter. Fast låt er inte hindras av det – finns det mål finns det vägar, om klassen går samman och säljer Delikatesskungens produkter mot provision.