Vill ni åka på en klassresa som nästan garanterat blir ett minne för livet kan ni prova Algarve i södra Portugal. Det är i princip så långt söderut det går att komma i Europa. Här finns flera populära badorter med totalt 16 mil kust, varav en stor del är långa sandstränder. Längre upp på land finns jordbruk av exotiskt slag. Det är bl a vingårdar, citrusodlingar och olivlundar. Inte så konstigt att både turister och växter trivs på en plats med tretusen soltimmar per år. Det blir faktiskt inte mycket solsäkrare än så.

Vill ni vara lite mer aktiva än att ligga på stranden finns Algarve Zoo med djur som lejon, elefanter och giraffer på repertoaren. Aqualand Algarve är en äventyrspark med vattentema med hisnande rutschkanor och vattenfall. Fast egentligen är det nog ingenting som slår Atlanten.

Om ni känner för lite kulturella inslag på semestern är katedralen i Faro en imponerande byggnad, men det finns mycket äldre bebyggelse och historiskt intressant arkitektur i Faro, regionens huvudstad som är en av Europas allra äldsta bosättningar. Det är ändå ingen jättestad med sina 57 000 invånare, men större än de andra orterna i regionen, Lagos, Albufeira och Vilamoura, var och en med sin charm.

Maten är fantastisk i Algarve. Bäst är man på fisk och skaldjur. När ni ändå tar er till ett centrum och äter, passa på att testa lite portugisisk shopping också, förslagsvis i Albufeira som är Algarves turistnav. Annars är tipset att undvika de stora turiststråken och de mest exploaterade områdena. Dels för att få uppleva mer av det genuint portugisiska, men också för att det blir billigast så.

Även om maten och strandlivet går att uppleva till ett överkomligt pris kommer en resa till Algarvekusten knappast att bli billig. Bara flyg och hotell för hela klassen kräver en stabil klasskassa, men har ni inte redan det går det att ordna. Sälj DelikatessKungens produkter till släkt och vänner eller lokala näringsidkare, så kan ni tjäna pengar till skolresan.

Det är lättsålda varor som salami, cheddarost och belgiska praliner, och det bästa av allt är att ersättningen är provisionsbaserad, så ni bestämmer själva hur mycket ni ska engagera er och i förlängningen hur mycket pengar ni ska tjäna. DelikatessKungen har hållit på med detta sedan 1992 och hjälpt tiotusentals grupper av skolklasser och idrottsföreningar att förverkliga sina drömresor.