Sveriges 30 nationalparker är en mycket brokig samling. Det är allt från norrländska fjäll till skånska bokskogar, sanddyner och korallrev. Den enda tydliga samhörigheten mellan nationalparkerna är skyddsvärda och unika miljöer. Jo, en koppling till finns, de är alla lämpliga besöksmål för en klass på skolresa.

Björnlandet är en av parkerna i norr, i sydöstra Lappland i Västerbottens län. Den skapades 1991, men den urskog ni hittar på platsen är mycket äldre även om den har förändrat sig genom åren med hjälp av några riktigt stora skogsbränder. Ändå finns fortfarande träd här som är flera hundra år gamla. 2017 blev parken för övrigt fördubblad i storlek och omfattar nu 2 369 hektar.

Så varför ska man åka till norra Norrland för att kolla på skog, det finns ju i hela landet. Ja, men inte den här typen. Vårt moderna skogsbruk tillåter varken skogsbränder eller urskogar med tvåhundra år gamla tallar. Inte heller hör det till vanligheterna att få se järv, ren, mård och skogslämmel, men här finns de. Stupbranter med vidunderlig utsikt är också mer storslagna i Björnlandet än någon annanstans i landet.

Björnlandet kan ni besöka vilken tid på året som helst, men vanligaste tiden för klassresor är väl på försommaren, vilket passar bra eftersom både skogs- och fågellivet är som allra rikast då. I nationalparken finns två övernattningskojor, Angsjökojan och Svärmorskojan, där besökare övernattar helt gratis. Annars finns det såklart både campingplatser, vandrarhem och hotell här uppe. Fast i Lappland är det förstås avstånd som sörlänningar inte alltid är bekväma med. Från Björnlandet är det t ex 14 mil till Umeå och knappt fem mil till Åsele.

För att ha råd att ta er både dit och tillbaka samt äta och sova gott kanske ett extra tillskott i klasskassan skulle sitta fint. Istället för att göra en traditionell insamling där föräldrarna tvingas öppna sina plånböcker kan ni låta eleverna själva vara med och bidra. Genom ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen kan ni tjäna pengar till klassresan.

Om ni säljer DelikatessKungens krämiga cheddarost, kryddiga salami med extra hög kötthalt och ekologiska olivolja får ni betalt för varje förpackning och kan på det sättet själva bestämma hur mycket pengar ni ska få ihop. Ni väljer också hur ni ska sälja, på företag, till privatpersoner eller på nätet. Först tar ni upp beställningar, sedan levererar ni varorna till kunderna och tar betalt. Busenkelt!