Sverige har satsat mycket på att fler ska cykla, av såväl hälso- som miljöskäl. Cykelvägar har byggts ut, elcyklar subventionerats och Sveriges riksdag har ett cykelnätverk. Trots det är det fortfarande få som cykelpendlar till sina arbetsplatser. Inte heller skolelever i någon större utsträckning.

När det kommer till semestern är det ännu fler som lämnar cykeln hemma trots att det är ett utmärkt sätt att resa. Inte minst på en klassresa eftersom det är billigt, man blir oberoende av tidtabeller och man får njuta av natur och miljö. Cykling lämpar sig dessutom utmärkt för en större grupp, som en skolklass. Det är inte säkert att det finns 30 platser på tåget, bussen eller flyget, men på cykelbanan får man alltid plats.

Om man cyklar på skolresan kommer man visserligen inte lika långt som om man åker tåg, men först och främst handlar ju en resa med klassen om att umgås och ha kul tillsammans. Dessutom har vi alla outforskade platser i den egna kommunen, så det räcker långt med ett fortskaffningsmedel som med lätthet transporterar klassen i 10-15 kilometer i timmen.

Dessutom går det att kombinera cykel med andra transportsätt. Ni kan ta tåget till Österlen eller Jämtland, hyra cyklar där och ta tåget tillbaka när det är dags att åka hem. Såväl cyklar som hjälmar och cykelkärror går att hyra lite överallt och nästan hela Sverige är utrustat med trevliga cykelleder. Cykelfrämjandets led Cykelspåret sträcker sig 250 mil, från Haparanda i norr till Ystad i söder.

Det kostar en slant att hyra cyklar, men sparar man in pengar på själva transporten kan det kännas okej att lägga lite extra någon annanstans, på att hyra bra utrustning, äta gott eller sova en natt på ett flott hotell istället för ett tvåstjärnigt vandrarhem. En cykelskolresa lär ändå bli ett av de billigaste alternativen.

Fattas det ändå pengar för att få till en riktig drömresa där ni slipper kompromissa av ekonomiska skäl kan ni jobba ihop mer, t ex genom att sälja delikatesser åt DelikatessKungen. Det är ett fritt samarbete där ni själva väljer hur mycket tid ni ska lägga ner och på vilket sätt ni ska sälja. De mest framgångsrika försäljningsgrupperna har uppvaktat det lokala näringslivet, knackat dörr i bostadsområden och jobbat med internet, men även med en mindre insats kan ni finansiera hela skolresan genom försäljning. Bara ni är framgångsrika, för ersättningen är helt provisionsbaserad.