Den första liften på Kungsberget sattes upp på 1950-talet, men mycket har hänt sedan dess. Idag har man tolv liftar och från dem kan välja inte mindre än 22 pister av varierande svårighetsgrad, men här finns också en snowpark, längdåkningsspår, skidskola, skiduthyrning, butiker och boenden. Kungsberget är inte längre bara en skidbacke utan en alpin anläggning i världsklass.

Det bästa med Kungsberget är kanske ändå placeringen. De flesta stora alpina anläggningar ligger längre norrut, en del riktigt långt, och även om det är kul att uppleva Härjedalen eller Lappland bor de flesta svenskar långt därifrån, så en resa blir både lång och kostsam. Kungsberget ligger strax norr om Gävle och Sandviken. Från Stockholm tar det drygt två timmar med bil. Eller buss, under skidsäsong går det regelbundna bussturer från Cityterminalen vid Stockholms central direkt till Kungsberget.

En skidresa med klassen till Kungsberget kan man därför göra antingen som en dagsutflykt eller som en hel skolresa. Väljer ni att stanna flera dagar finns det gott om boendealternativ, allt från hotellrum och fullutrustade lägenheter till stugor och vandrarhem.

På Kungsberget finns svarta pister för dem som åkt förr och vill ha en rejäl utmaning, men också gröna pister för nybörjare. Det är ju ingen tävling, var och en väljer sin egen nivå. En del kanske vill testa på att åka snowboard eller längdåkning. Stannar ni flera dagar hinner ni prova lite av varje.

Men om ni ska stanna länge kan ju bero på priset. Resan till Kungsberget kostar pengar, mat och eventuellt boende likaså, och liftkort är sannerligen inte gratis. Behöver ni hyra skidutrustning blir det ännu dyrare. Har ni inte börjat samla pengar till resan är det kanske dags att göra det. Hur då, kanske ni undrar. Alla sätt är bra, utom de dåliga. Ett av de allra bästa är att starta ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen.

Grupper som säljer deras delikatesser får betalt för varje vara de säljer. Det finns skolklasser och idrottsföreningar som tjänat flera tusen kronor per person på att sälja delikatesser, men det beror på hur mycket ni ligger i och det väljer ni själva. Ni kan inskränka er till att sälja på nätet och till grannarna i kvarteret eller systematiskt beta av hela er kommun och alla företag. Kanske får ni blodad tand och samlar ihop pengar till två skolresor på en gång.