Denna oas bestående av ett friluftsmuseum och en botanisk trädgård finns på gångavstånd från Helsingborgs centrum. Här finns parker med alla möjliga örter och nyttoväxter, historiska byggnader från hela södra Sverige och utrotningshotade lantbruksarter av kor, hönor, hästar och getter. Här kan ni se hur Skånes landskap såg ut på 1840-talet, med djur, betesmarker och åkrar. Så gammalt är nu inte Fredriksdal, men i år firar de hundraårsjubileum eftersom verksamheten drogs igång redan 1918.

Det här är, precis som Skansen i Stockholm, en plats med något för alla besökare, men kanske är skolungdomar den grupp som kan dra allra mest nytta av Fredriksdal. Kunskaper i historia, kultur, natur och miljö lärs ut av Fredriksdals pedagoger, som också kan skräddarsy särskilda skolprogram för att passa gruppen. Fredriksdal försöker förmedla en helhetsbild av svensk historia, både genom information och genom ett praktiskt, skapande och undersökande arbetssätt. Som ett komplement till skolbänken.

Fredriksdal erbjuder utställningar och guidade turer på olika teman, med både människor och byggnader i fokus. Annars handlar det mycket om flora och fauna på Fredriksdal, och då inte minst om djur och grödor som inte finns längre, förutom här där man inte behöver skapa lönsamhet i alla lägen. Här är istället syftet att visa hur det var förr. Ta sedan en fikapaus eller lunch på Fredriksdals Trädgårdscafé eller köp karameller på Hedströms diversehandel, en butik som var i drift 1858-1963, men som återuppstått i Fredriksdals regi.

Såväl byggnader som utomhusmiljöer är så långt det gått anpassade för funktionsnedsatta så att även den som tar sig fram genom livet i rullstol ska få ut så mycket som möjligt av besöket. Handikapptoaletter finns på flera ställen och en särskild framkomlighetskarta ger god vägledning.

Ni tar er till Fredriksdal genom att åka buss från Helsingborgs central eller med bil från E4:an eller E6:an. Det finns en stor parkeringsplats precis utanför huvudentrén.

Och när ni ändå är i Helsingborg kan ni besöka Busfabriken, Tropikariet eller Toy World. Eller något helt annat, det beror på er. Fast kanske också på klasskassan, och den kan fyllas på genom att anordna en basar eller sälja lotter. Eller delikatesser! Genom att sälja Delikatesskungens salamikorv, cheddarost och andra läckerheter kan ni få råd med allt möjligt. Det är ett kul och lärorikt sätt att tjäna pengar och ni väljer själva hur mycket tid och kraft ni vill lägga på försäljningen. Läs mer här!