Med en rejäl klasskassa kan man hitta på många roliga upptåg på skolresan, men det finns mycket att göra som inte kostar ett dugg. Att uppleva naturen t ex. Att bada i sjön eller sparka boll i gröngräset är gratis tack vare allemansrätten. I Sverige finns 29 nationalparker och över 4 000 naturreservat spridda över hela landet, men i princip får man röra sig fritt överallt med undantag för tomter och inhägnade områden.

Många organiserade aktiviteter är också gratis att delta i, som att gå och titta på parkteaterföreställningar och musikevenemang. På nätet finns sajter med olika typer av gratiserbjudanden, sorterade efter datum eller typ av aktivitet, exempelvis i Stockholm och Göteborg.

Resor är sällan gratis, men behöver inte bli så dyra heller. Att cykla och gå är i stort sett gratis. Även om en och annan äventyrare tar sig över hela kontinenter med dessa färdmedel är det vanliga att man inte kommer så långt utan att ta hjälp av tåg, flyg, bussar eller bilar.

Fast frågan är hur långt man behöver komma. Vi förutsätter ofta att vår egen stad är så ointressant att vi inte tar oss tid att på allvar ta del av det utbud som finns. Ibland har turister och tillfälliga besökare bättre kläm på vår hemorts potential, för själva ger vi den inte chansen, trots att ingenting säger att en resa till en annan världsdel behöver bli mer lyckad än en tältsemester i närmaste skog. Man blir lätt hemmablind.

Mat är inte helt gratis, men man måste ju äta oavsett om man är hemma eller någon annanstans. Att gå på restaurang är dyrare än att laga mat hemma, men det finns ju andra alternativ. Ta med matsäck hemifrån eller köp i matbutiker längs vägen. Laga mat på spritkök eller grilla över öppen eld. Grillkorv och pinnbröd ger matupplevelser utöver det vanliga utan att kosta skjortan.

Det kan ju också vara kul att unna sig att göra saker som kostar, och då måste man först skaffa pengar. Men inte heller det är något stort bekymmer. Sälj delikatesser! Delikatesskungen har sedan 1992 sålt sina produkter i samarbete med skolklasser, föreningar och idrottsklubbar. Ni beställer ett säljpaket och tar upp beställningar bland släkt och vänner, i bostadsområdet eller av lokala företag. Några veckor senare skickar Delikatesskungen varorna, ni levererar och tar betalt. Det är precis så enkelt som det låter. Och lönsamt.

tummen upp