Grinda är en ö i Stockholms skärgård, mellan Värmdö och Ljusterö. Som alla öar utan broförbindelse kräver det båt eller utvecklad simkunnighet att ta sig dit, men i Grindas fall är det väldigt enkelt eftersom det går turtrafik till ön året runt, sommartid väldigt tät sådan. Resan tar ungefär en och en halv timme.

Sedan 1998, samma år som ön blev naturreservat, sköter Skärgårdsstiftelsen om Grinda, och det har de gjort så pass bra att den blivit en semesterfavorit för både stockholmare och tillresande turister. Här finns en konferensanläggning, hotell, vandrarhem, stugby och campingplats. Vill ni åka på skolresa i en härlig natur i närheten av huvudstaden är det få platser som slår Grinda.

Det som brukar locka mest på Grinda är vattenaktiviteterna. Förutom att bada från klippor eller sandstränder kan ni hyra SUP eller kajak, men ni kan också spela boule, volleyboll eller fotboll, cykla eller testa på dykning eller klättring. Ta en promenad längs den vackra Grindastigen eller besök Grinda lantbruk med kor, hästar, får, höns och grisar. Fast många vill ju ta det lugnt på semestern och även om Grinda lockar till aktiviteter går det fint att lapa sol, fika och äta glass. Ta en bastu och avsluta kvällen med god mat.

Det går alltså att anpassa en klassresa i Grinda naturreservat efter egna önskemål, men också efter egen ekonomi. Boendet, från hotell till egna tält, går att få i olika prisklasser, och även aktiviteter går att välja efter plånbok. Att bada är gratis, liksom vandring. Att hyra kajaker eller att klättra med instruktör kostar lite mer.

Vill ni hålla så många möjligheter som möjligt öppna kan ni skaffa pengar innan ni åker. Det är en hel del jobb som inte funkar för minderåriga skolelever med begränsad arbetslivserfarenhet, men finns viljan finns det alternativ. Ett av de populäraste är försäljning. Sälj DelikatessKungens produkter mot provision så får ni mer pengar ju mer ni säljer.

Först tar ni upp beställningar på deras handgjorda chokladpraliner, ekologiska olivolja och lufttorkade salami. Sedan får ni hem varorna, levererar dem till kunderna och tar betalt. Det här har tusentals grupper av skolklasser och idrottsföreningar testat med lyckat resultat. Många har kommit tillbaka för att tjäna pengar till nya klassresor, träningsläger och cupresor när de upptäckt hur kul och lönsamt det var första gången.