Borta bra men hemma bäst, sägs det. Genom att åka på klassresa till Helsingborg och Helsingör kan ni få det bästa av två världar, eller åtminstone två länder. Övernatta i Sverige och åk på en dagsutflykt till Danmark, eller bo i Danmark och ta Helsingborg på hemvägen. Till Helsingborg åker ni tåg från hela Sverige. Färjan vidare till Helsingör tar bara 20 minuter.

Om vi börjar med Helsingborg bör ni besöka Kärnan, ett medeltida vakttorn byggt på 1300-talet. Därifrån får ni en bra översikt över staden. Sedan kan ni ta en tur till Fredriksdals friluftsmuseum där det finns byggnader bevarade från olika tidsepoker, och dessutom en botanisk trädgård. Från Helsingborgs centralstation tar det sju minuter med buss till Fredriksdal, om ni inte väljer att gå.

Och så turen till Danmark då. Man hinner verkligen bara sätta sig på båten så är det dags att kliva av i ett nytt land. Helsingör är en mysig småstad med runt 50 000 invånare. Strosa runt i stadens kullerstensgränder, ät ost i någon av alla ostbutiker och naturligtvis röd pølse. En guidad tur på Kronborg Slott kanske kan vara något, eller ett besök på Danmarks Tekniske Museum. När ni ledsnat på att försöka förstå danska tar ni bara färjan hem till Sverige, men räkna med att det tar några dagar innan ni vill hem igen.


Det kan ju tänkas att ni måste hem för att pengarna tagit slut. Inte för att Helsingör är särskilt dyrt, men har ni inte laddat klasskassan tar den ju slut förr eller senare. Vill ni att det ska bli senare startar ni ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen. Det är ett företag som sedan 1992 hjälpt över 25 000 unga grupper att få råd med sina drömresor, såväl klassresor som träningsläger och cupresor.

Om ni säljer deras delikatesser får ni betalt för varje produkt ni säljer, vare sig det är en flaska ekologisk olivolja, lufttorkad salami, belgiska chokladpraliner eller något annat. Ni väljer var och hur ni säljer, men DelikatessKungens app och tryckta säljmaterial hjälper er på vägen.

Först tar ni upp beställningar, sedan får ni hem varorna som ni levererar till kunderna samtidigt som ni tar betalt. Oavsett om ni bara behöver ett extra tillskott eller om ni helt och hållet tänkt finansiera skolresan med försäljningen kan detta vara sättet att nå era mål.