Bengt Erlandsson, i folkmun kallad ”Big Bengt” var en kreativ smålänning med massor av idéer. En av dem var att bygga en westerninspirerad temapark. 1957 köpte han en gård i Kulltorp mellan Gnosjö och Värnamo och i början av 60-talet började han bygga på det fort som han kallade Fort Erlandsson, men som så småningom kom att bli nöjesparken High Chaparral, döpt efter westernserien med samma namn som då gick på svensk tv.

Det började ganska enkelt med 200 000 telefonstolpar Bengt köpt av Televerket. Med hjälp av dessa byggdes den robusta miljön som skulle efterlikna 1800-talets USA. Redan då anlitades stuntmän för att levandegöra miljön, men efter hand växte både parken och professionaliteten i personalstyrkan.

Idag är High Chaparral den största westernparken utanför USA. Här har massor av tv- och filminspelningar gjorts, men framförallt har mängder av besökare kommit hit genom åren, både barn och vuxna. Vill ni åka på en fartfylld skolresa är High Chaparral ett resmål så gott som något.

Här kan ni vaska guld, åka hjulångare, gå på shower och spela äventyrsgolf i ett storslaget westernlandskap. Eller bara hänga i de olika miljöerna, äta på olika temarestauranger, bada och ha det bra. Vill ni sova över kan ni göra det i stugor eller tält på temaparkens egen camping. Till High Chaparral kan ni åka tåg, buss eller egna bilar.

Då återstår bara ekonomin, om ni nu inte redan samlat pengar i flera år och kan välja och vraka på detta och andra resmål. Behöver ni tjäna pengar till klassresan kan ni sälja DelikatessKungens produkter. Det är lättsålda delikatesser som belgiska chokladpraliner, lufttorkad salami och balsamvinäger fermenterad på ekfat.

Att sälja delikatesser är ett kul och samtidigt lärorikt sätt för en skolklass eller annan grupp av ungdomar att tjäna pengar till sin resa. Ersättningen är helt provisionsbaserad, så ni väljer själva hur ni ska lägga upp jobbet och hur mycket ni ska lägga på försäljningen. Ni kan sälja till vänner och bekanta, företag och hushåll där ni bor. Först tar ni upp beställningar med hjälp av DelikatessKungens försäljningsmaterial, både tryckt reklam och en app där ni också kan registrera och hålla ordning på försäljningen.

När ni känner er färdiga med den fasen skickar DelikatessKungen ut alla varor ni sålt. Därefter levererar ni dem till kunderna samtidigt som ni tar betalt. Sedan återstår bara att summera resultatet och bestämma vart pengarna ska ta er.