Många klasser välja att åka på skolresa till Stockholm. Där finns som bekant äventyrsparker som Gröna Lund, sevärdheter som Kaknästornet och en stor del av landets museer, från historiskt intressanta som Livrustkammaren och Naturhistoriska riksmuseet till mer actionfyllda Polismuseet och Tekniska museet, samt en massa sportiga aktiviteter.

Men det finns en risk att en Stockholmsresa blir lite väl intensiv. Många orkar inte med tempot i mer än någon dag innan de längtar till lugn och ro. Då kan Kärsögården vara lösningen. Det är ett aktivitetscenter på Kärsön i Mälaren, bara en halvtimmes lokaltrafik bort från centrala Stockholm. Genom att inkvartera er på gården får ni lugnet och naturen i direkt anslutning till storstadspulsen.

Här finns 70 000 kvadratmeter grönområde, flera planer för fotboll, beachvolleyboll och basket, en egen frisbeegolfbana och badplats. Ni kan delta i samarbetsövningar där ni delas in i lag som tillsammans ska ta sig igenom en äventyrsbana eller bygga en flotte, eller en mer klassisk femkamp. Eller också tar ni det lugnt, badar, paddlar kanot och har det skönt i vacker miljö.

Ni väljer själva om ni vill bo med självhushåll eller helpension där det ingår frukost, lunch, fika, middag och korvgrillning. Det kanske också hänger på om ni vill stanna på gården hela dagarna eller använda gården som en bas för en klassresa där ni åker in till stan en eller flera dagar för att ta del av huvudstadens aktivitetsutbud. En tredje variant är att ni börjar eller avslutar skolresan med en heldag i Stockholms city där ni betar av Grönan, Skansen och allt det andra huvudstaden har att erbjuda. Det där gör ni upp med Kärsögårdens personal. De är proffs på detta och vana att få till lyckade arrangemang. Förutom skolresor anordnar de bl a konferenser och bröllop.

Då fattas bara pengar. Gissningsvis, för nästan alla skolklasser saknar resurser när de börjar planera sin skolresa. Även detta går att lösa, genom att sälja delikatesser på provision åt DelikatessKungen. De har varorna, ni säljer dem på er hemort och så delar ni på vinsten. Med detta upplägg väljer ni själva hur hårt ni ska prioritera inkomsten, eller om ni hellre vill sänka kraven på resan. Många skolor och idrottsklubbar upptäcker hur kul och lönsamt det är att finansiera sin gruppresa genom försäljning att de kommer tillbaka för nya försäljningssamarbeten. Testa och se om det gäller för er.