En del vill ligga på stranden hela semestern, andra vill aktivera sig. På Vaxholms Kastell anordnas flera aktiviteter skräddarsydda för skolgrupper med mycket spring i benen.

Först och främst har vi ”Fångarna på Kastellet”. Det är en variant på tv-programmet Fångarna på fortet med både fysiska och kluriga utmaningar anpassade för gruppens ålder. Här sätts både kropp och knopp på prov, men kanske framförallt samarbetsförmågan i gruppen. Och så slipper ni ha en galen Gunde som står och gastar vid utgången!

Om eleverna är minst tolv år kan ni också passa på att se Stockholms skärgård från vattenytan, i RIB-båt från samarbetspartnern More Activities, som håller i både båtar och skyddsutrustning medan ni håller i er själva och njuter av farten.

Lite mer traditionella aktiviteter finns på Eriksö stugby & camping, som bjuder på  minigolf, volleyboll, kubb och bad. Servering finns, ifall ni inte föredrar att grilla själva. Här kan ni också välja att övernatta, i stugor eller tält.

Siggesta Gård erbjuder discgolf, äventyrsgolf och en skogshinderbana, men också möten med en hel massa djur, som höns, getter, hästar och alpackor. Här finns en restaurang med härliga menyer från smörgåsar till trerätters middag, men också ett orangeri med korv och fika.

En guidad tur på Vaxholms Fästningsmuseum är inte så actionsfylld som en del av de andra förslagen, men väldigt intressant. Fästningen har stått där sedan 1500-talet och varit med om både det ena och det andra. Ni får dessutom en genomgång av skärgårdsförsvarets historia.

Till Vaxholm kan ni åka Vaxholmsbåt från Stockholms innerstad eller buss med Storstockholms Lokaltrafik. Väl framme är det alltså bara fantasin som sätter gränser. Och ekonomin förstås. Det finns som sagt färdiga skolresepaket, men ju mer ni vill göra och uppleva, desto dyrare blir det.

Det är där Delikatesskungen kommer in. De har i över tjugofem år hjälpt skolklasser att dryga ut klasskassan genom att erbjuda ett försäljningssamarbete. Eleverna säljer Delikatesskungens produkter, som salami och cheddarost, till släkt, vänner, på föräldrarnas jobb och mormors syjunta. Det är ett både roligt och lönsamt extraknäck. Efter avslutad försäljning delas vinsten mellan Delikatesskungen och klassen, och så får ni råd med en ännu roligare klassresa.