Dublin
Idag vill vi på bloggen tipsa om en mycket intressant klassresa till Dublin. Att åka på klassresa till Dublin – som alltså är huvudstad i republiken Irland – är faktiskt mycket billigare än vad många kanske tror. Numera kan man flyga från Skavsta flygplats utanför Nyköping till Dublin tur och retur för ett par ynka hundralappar. Väl på plats i Dublin så bor ni extremt billigt och centralt på något av de vandrarhem – eller youth hostels som det heter på engelska – som finns i stadens centrumkärna. Ett annat om möjligt ännu billigare alternativ är att boka in er på ett bed and breakfast.

Grundades av vikingar
Att åka till Dublin är att åka i vikingarnas spår. Staden grundades nämligen av ett gäng norska vikingar som kom hit på senhösten år 841 e Kr och istället för att bege sig den långa vägen hem valde att övervintra på strandbankarna till floden Liffey, det vill säga där dagens Dublin är beläget. På så sätt sparade vikingarna en hel massa värdefull tid som de istället kunde använda för att fortsätta sina härjningar utmed Irlands och Storbritanniens kuster. Den tillfälliga boplats som de byggde upp fortsatte att växa och idag är Dublin en modern och trevlig storstad som har väldigt mycket att erbjuda sina besökare. Missa inte att besöka historiemuseet Dublinia som är beläget i korsningen St Michael’s Hill, Patrick St och High Street i Dublin city. Här kan ni följa stadens historia från det annalkande vikingaskeppet år 841 och fram till 1500-talet. En medeltida gång leder er därifrån till Christ Church, en av Dublins äldsta kyrkor.

Music, music, music
Vill ni njuta av en helt fantastisk vy över staden så ska ni ta hissen hela vägen upp till utsiktsplatsen i Guinessbryggeriet. Även den stora Phoenix Park med sitt enorma Wellington Monument är värd ett besök. Annars kan Dublin enklast beskrivas med de tre orden music, music, music. Det kryllar av gatumusikanter överallt och om ni besöker en pub så kommer ni att få en helt ny förståelse för uttrycket allsång. Man får ibland en bestämd känsla av att hela Dublin sjunger unisont. En klassresa till den nästan 1200 år gamla staden innehåller enormt många spännande upplevelser. Läs mer om att åka på klassresa till Dublin här.