Norrköping är en trevlig småstad med runt hundratusen invånare. Kanske är det inte ett självklart mål för en skolresa, men det är inget dåligt val för här finns lite av varje.

Det vanligaste utflyktsmålet i Norrköpingstrakten är Kolmården, den världsberömda djur- och äventyrsparken där ni också kan välja att bo, på Vildmarkshotellet.

Men om ni inte nöjer er med det utan vill utforska själva staden också finns fler utflyktsmål. Ett sätt att beta av så många som möjligt på kort tid är att åka på en guidad busstur som visar upp alla stora sevärdheter. Annars går det utmärkt att åka runt själva. Ett smidigt sätt att transportera sig i Norrköping är med spårvagn.

Norrköping är en riktig arbetarstad och därför känns det rimligt att man lagt Arbetets museum här. Förutom att det ligger naturskönt på Laxholmen mitt i Motala ström i centrala Norrköping har de skolvisningar med workshops för skolgrupper i alla åldrar.

Apropå Motala ström kan ni prova på att fiska lax och öring i strömmen. Ta med egna metspön, köp fiskekort och pröva lyckan på egen hand eller låt föreningen Cityfiske i Norrköping förse er med utrustning och goda råd.

I Norrköping finns flera hotell och vandrarhem, men också campingplatser med stugor att hyra om ni inte vill ta med er egna tält. Den mest centrala är Norrköpings Camping på gångavstånd från citykärnan. Till Norrköping åker ni buss, tåg eller flyg.

Behöver ni tjäna ihop pengar till skolresan kan ni göra det genom att sälja DelikatessKungens produkter. De har jobbat ihop med skolklasser i snart 30 år genom ett enkelt koncept som går ut på att ni säljer deras delikatesser där ni bor, genom att knacka dörr i bostadsområden eller uppvakta lokala företag. Först tar ni upp beställningar, sedan får ni hem varorna ni sålt och levererar dem till kunderna samtidigt som ni tar betalt. På det sättet behöver varken ni eller kunderna ligga ute med pengar.

Delikatesserna är bl a handgjorda chokladpraliner, prisbelönt cheddarost och lufttorkad salami utan tillsatser och med extra hög kötthalt, så där finns något för alla smaker. Många grupper som samarbetat med DelikatessKungen har återkommit år efter år för att tjäna pengar till nya resor. Eftersom ersättningen är helt provisionsbaserad åtar ni er inte att sälja ett visst antal varor eller timmar. Ni jobbar så mycket ni vill och får betalt efter hur framgångsrika ni är.