Lillehammer ligger i Norge, 13,5 mil rakt norr om Oslo, i höjd med Mora. Det är en liten stad med bara drygt tjugotusen invånare. Känns namnet bekant kan det bero på att det var där den norsk-amerikanska tv-serien Lilyhammer, som visats på SVT, spelades in. Ännu mer känt är Lillehammer för att staden var värd för vinter-OS 1994.

Fortfarande 25 år senare är OS och vinteridrott en viktig del av Lillehammers identitet, men som turistort fungerar den året runt. Perfekt som mål för en skolresa, särskilt i en aktiv grupp som inte främst vill shoppa eller ligga på stranden.

Naturen här är fantastisk. Det finns två nationalparker i Lillehammerområdet, Rondane Nasjonalpark och Langsua Nasjonalpark, bägge med fantastiska fjällvidder på hög höjd. Gör som norrmännen – gå på tur!

Hunderfossen Eventyrpark är en av Norges populäraste turistattraktioner. På vintern finns en iskatedral och gigantiska snöskulpturer, på sommaren åkattraktioner och äventyrsbad, men också ett vaxkabinett, äventyrsbad och mycket annat.

Norges Olympiska Museum bör ni inte heller missa när ni är i Lillehammer. Självklart ligger fokus på stadens egna vinterolympiad, men här finns alla möjliga utställningar och fakta. Ni får också möjlighet att tävla själva, exempelvis i skidskytte och spark, efter att ni först tänt den olympiska elden med en fackla.

Det är lätt att resa till Lillehammer, exempelvis via Oslo dit man ju både kan ta tåget eller flyga. Från Oslo går många tåg varje dag, men också bussresor. Bo kan ni göra på hotell, pensionat, vandrarhem eller camping, om ni inte vill hyra stugor eller lägenheter. Eller hyr ett boende ni aldrig glömmer, i ett tolv meter högt älgtorn! Inte jättebilligt, men faktiskt helt överkomligt.

Annars brukar ju just pengar vara en begränsning när man åker på skolresa, men finns det mål finns det medel. Man kan ju exempelvis anordna en loppmarknad, en melodifestival eller dela ut reklam.

Eller sälja delikatesser! DelikatessKungen har under mer än 25 år samarbetat med tusentals skolklasser. Ni säljer deras varor, tar betalt, distribuerar delikatesserna och får en del av överskottet. Ett kul jobb där ni själva väljer arbetstider och strategier. DelikatessKungen hjälper er med allt det praktiska, men det är produkter av hög kvalitet, som olivolja, cheddarost och salami, som praktiskt taget säljer sig själva. Läs mer här och beställ information om det låter som något för er.