Århus, eller Aarhus som det stavas på danska, är Danmarks näst största stad. I kommunen bor 330 000 människor och i hela storstadsområdet c:a 1,2 miljoner. Århus ligger på Jylland, alltså den danska ö som ligger längst från Sverige, men avstånden i Danmark är inte avskräckande. Från Köpenhamn tar det tre timmar att åka med tåg till Århus, men vill man inte åka via Malmö och Köpenhamn kan man också ta en båtförbindelse från Göteborg till Fredrikshamn, eller från Halmstad till Grenå, bägge jylländska städer med buss- och tågförbindelse med Århus. Så vill ni åka till Århus på skolresan finns det många vägar som tar er dit på bara några timmar.

Men varför skulle ni vilja det? Även den frågan har många svar. Det enklaste svaret är att det är en vacker stad som känns som en storstad samtidigt som det är en liten, mysig hamnstad med mycket äldre, välbevarad bebyggelse.

Den mest spektakulära bebyggelsen hittar man i Den Gamle By. Det är inte en ”gamla stan” vilken som helst utan ett område där man byggt upp och återskapat äldre byggnader, inte bara från Århus utan från hela Danmark. Här finns autentiska smedjor, bilverkstäder och tullstationer från äldre tider, en del av lokalerna med personal i tidstypiska kläder som levandegör miljöerna. Även ute på gatorna kan man träffa på en brevbärare eller kusk från äldre tider.

Och med äldre tider menas inte bara 1800-talet. En hörna av Den Gamle By härstammar från 1974. Här har man t ex inrett lägenheter med fiktiva hyresgäster som några turkiska gästarbetare, ett danskt pensionärspar och en ensamstående lärarinna med sin son. Här kan man se vad ”farmor” hade på väggarna och i bokhyllan i sin ungdom.

Är det för modernt för er kan ni ta en tripp till Vikingemuseet för att se hur förfäderna levde tusen år tidigare, eller besök Botanisk Have, en botanisk trädgård där ni kan uppleva fyra klimatzoner med växter från hela världen.

Det är bara att packa väskorna för en skolresa i Århus. Om ni har råd. Annars bör ni ta hand om den detaljen först och det gör ni lättast ihop med DelikatessKungen. Finansiera klassresan genom att sälja delikatesser mot provision. Ni väljer hur mycket tid ni ska lägga på försäljningen och i förlängningen hur mycket pengar ni ska tjäna. Inga förkunskaper krävs, DelikatessKungen hjälper er hela vägen till drömresan, vart den än går.