Nationalparker är skyddsvärda områden med unik natur. Fenomenet är inte unikt svenskt utan finns i många länder. I vårt östra grannland Finland finns 40 nationalparker och precis som i Sverige är målet med nationalparksstatusen inte bara att skydda miljön utan också ett sätt att marknadsföra områdena som resmål, men på naturens villkor.

Parkerna är utspridda över hela Finland, från Lemmenjoki i norr till Ekenäs Skärgård i söder. En av de allra mest tillgängliga är Noux nationalpark, bara fyra mil väster om Helsingfors. Med sjöar, barrskogar, myrar och berg representerar nationalparken typisk finsk natur. Att man når parken med direktbuss från Helsingfors gör den till ett populärt resmål för finska skolklasser.

Men varför bara finska? Från Sverige tar man sig ju enkelt och billigt till Helsingfors och därmed också till Noux. Kombinera natur och utlandsresa på er nästa skolresa genom att besöka en finsk nationalpark.

I Noux nationalpark finns som sig bör vandringsleder, från platta, lätta och bara ett par kilometer långa till mer krävande på flera mil. Här finns också över 80 vattendrag (”de tusen sjöarnas land” levererar), både kalla tjärnar och stora sjöar med badvänliga strandlinjer. Noux djurliv är även det värt besöket. Den tyvärr allt ovanligare flygekorren är nationalparkens symbol tack vare sin livskraftiga population här. Har ni tur kan ni få se Piff & Puff glidflyga i upp till 75 meter, men här finns också ovanliga fåglar som trädlärka och nattskärra.

Fast kanske är det ändå växtligheten som är mest utmärkande för Noux nationalpark. I urskogarna finns riktigt gamla och stora barrträd. I de näringsrika bäckdalarna finns måbär, vinbär, skogstry och hasselbuskar.

Precis som i svenska nationalparker är det inte tillåtet att göra upp eld hur som helst, men det finns takförsedda eldplatser där ni kan elda och grilla. I parken finns också tolv tältningsområden som är helt avgiftsfria.

Fast åker ni till Noux från Sverige kommer resan att kosta en del även om ni sover gratis i medhavda tält. Ett sätt att finansiera skolresan är att sälja delikatesser. DelikatessKungen erbjuder skolklasser och andra grupper av barn och ungdomar ett lönsamt och smidigt samarbete. De levererar varorna och ni säljer dem, bl a ekologisk olivolja och kryddstark salami av hög kvalitet. Ersättningen är provisionsbaserad, så ni bestämmer själva hur mycket ni vill jobba, men också hur ni lägger upp arbetet och till vilka ni säljer.