Det händer väl inte så mycket på sjön? Jo, historiskt har de flesta stora händelser som format vår värld ägt rum just på sjön, från krig till stora folkförflyttningar. Allt detta och mycket mer kan er klass få lära er om på Sjöhistoriska museet, på Djurgården i Stockholm.

Museet utgör tillsammans med Vasamuseet, Marinmuseum och Järnvägsmuseet ”Statens maritima och transporthistoriska museer”. Det låter kanske torrt och tråkigt, men det är det absolut inte. Försvar och handel är grunden till att Sverige idag är en självständig nation, och sjöförsvaret och handelssjöfarten visas här upp för allmänheten i utställningar och samlingar.

Allt från sjömanstatueringar och krigsfartyg till Ost-Indiska Compagniet skildras i egna utställningar. Handeln på sjön visas upp i en utställning med det fiffiga namnet ”Shipping & Shopping” och i en mer modern utställning har man dokumenterat Kustbevakningens och Sjöräddningssällskapets livräddningar av flyktingar på Medelhavet. På Galärvarvet, strax utanför museet, får ni gå ombord på riktiga båtar. Närmare bestämt de båda museifartygen Sankt Erik och Finngrundet.

Sjöhistoriska museet har fasta guidningar varje dag, men om ni vill kan ni ta del av skräddarsydda skolprogram med lektioner och lärarhandledning. Oavsett hur mycket vägledning ni önskar kan ni få ut mer av besöket genom att ta del av den information museet lagt ut på sin hemsida.

Det är gratis inträde på Sjöhistoriska museet, men mycket runtomkring kostar ju. Att ta sig till Stockholm, och vandrarhem eller hotell om ni ska övernatta. Mat kostar även om ni skulle äta i museets matsäcksrum. Och när ni ändå är på Djurgården kanske ett besök på Gröna Lund eller Skansen skulle vara trevligt, liksom en tur med Djurgårdsfärjan.

Den krassa verkligheten är att alla skolresor och utflykter kostar pengar. Behöver ni fylla på klasskassan kan ni testa försäljningsarbete. DelikatessKungen samarbetar med unga grupper som säljer deras varor lokalt på den egna orten. Det är exempelvis prisbelönt cheddarostar, ekologisk olivolja och lufttorkad salami.

Ni väljer själva om ni ska knacka dörr i bostadsområden, uppsöka lokala företag eller sälja på nätet. Till er hjälp har ni DelikatessKungens försäljningsmaterial och en praktisk säljapp som håller reda på resultatet. Först tar ni upp beställningar, sedan distribuerar ni varorna till kunderna och tar betalt av dem. Genom att sälja delikatesser kan ni finansiera klassresan på ett kul och lärorikt sätt. Ersättningen beror helt på resultatet. Ju mer ni säljer, desto mer betalt får ni.