En klassresa kan gå till sol och värme, men nu när kronan är billig är det allt fler som letar resmål på hemmaplan. Det finns många intressanta och vackra platser i vårt avlånga land, men Sverige är trots allt bäst på vinter och snö, så varför inte testa en skidsemester?

Redan på 1940-talet invigdes den första skidliften i Åre. Denna lift kunde transportera 250 personer i timmen. Idag kan SkiStar, som driver skidanläggningen, transportera tiotusentals personer på samma tid. Utförsåkning har blivit en miljardindustri, och än idag är den lilla Jämtlandsorten Åre en av de centrala orterna i denna världssport, med 41 liftar och inte mindre än 90 nedfarter av olika svårighetsgrad, från gröna pister och uppåt. Fallhöjden är 890 meter, så när man väl kommit upp kan man hålla på ett tag innan man kommit ner till utgångsläget igen.

I Åre bor det bara 1 400 invånare, men på vintern fylls byn på med turister från hela världen. Många är de skolklasser och andra grupper av ungdomar som kommit hit genom åren för att åka skidor och andas fjälluft. Självklart är det inte bara slalom som gäller här. Den som vill kan välja längdåkning eller testa på snowboard. Och när ni önskar en paus från åkningen finns över 70 restauranger att välja på, så även ifråga om mat finns det något för alla smaker.

Det gäller även resan och boendet. Till Åre kan man ta sig med flyg, tåg eller buss, och bor gör man på hotell, vandrarhem eller i fjällstugor. Allt beroende på plånbok, tycke och smak. Antingen sätter ni ihop resan själva med boende, liftkort, hyra av skidor, pjäxor och annan utrustning, eller så köper ni ett färdigt paket direkt av SkiStar där det ingår logi i åttabäddsstugor, fyra dagars SkiPass, skidhyra och avresestädning. SkiStar har arrangerat resor till sina skidanläggningar sedan 1975, så de vet vad folk vill ha.

Många av valen beror på hur mycket pengar man är villig att spendera, och det beror i sin tur ofta på klasskassans storlek. Ett sätt att bättra på den är att sälja korv, ost, olivolja och andra förnödenheter i samarbete med Delikatesskungen. Ni tar upp beställningar på deras produkter från släkt och vänner, grannar eller lokala företag. Sedan levererar ni varorna, tar betalt och behåller er andel. Låter det enkelt är det för att det är det.