Gotland är det perfekta målet för en skolresa! Där finns allt från storslagen natur med långa sandstränder, historiska byggnader och kultur i alla dess former.

I centrum står Visby, en av Skandinaviens äldsta och bäst bevarade städer där det kan ha bott människor redan på 700-talet. Sedan 1995 finns Visby också på Unescos världsarvslista. På somrarna förvandlas staden från en mysig småstad till ett semesterparadis med mängder av uteserveringar och bra shopping.

Ringmuren är kanske inte i klass med Kinesiska muren, men det är ändå 3,5 kilometer historia värd att uppmärksamma. Ni bör inte heller missa S:ta Karin, Visbys största kyrkoruin. Äh, för att vara säkra på att inte missa något av värde bokar ni en guidad tur i Visby om livet på medeltiden och framåt. Vill ni inte gå finns även en guidad tågtur.

Mera guidning. Strax norr om Visby hittar ni Lummelundagrottan. En guidad tur i underjorden på c:a en timme är väl värd sitt pris. I kaféet ovan jord bjuds på våfflor och annan mat eller fika. På Kneippbyns Sommarland & Vattenland får ni leka av er i vattenfall, trampbåtar, berg- och dalbana och andra åkattraktioner. Här hittar ni också Villa Villekulla, Pippi Långstrumps hus från filmerna.

Men på Gotland kan ni med fördel också åka runt helt planlöst bland raukar och ruiner. Hur då? Buss är ett sätt, men annars är Gotland perfekt för att ta sig fram på cykel, så slipper ni vara beroende av andra transportmedel. Det är platt och det finns gott om både cykelvägar och cykeluthyrare.

Tycker ni mot alla odds att Gotland är för litet kan ni ta er till Fårö via en gratisfärja som bara tar åtta minuter. Detta resmål är särskilt populärt under den så kallade Bergmanveckan i slutet av juni då man frossar i Ingmar Bergmans stora produktion, men Fårö är vacker och intressant året runt.

Men om vi börjar med Gotland så tar ni er från fastlandet till Visby med färja från Nynäshamn eller Oskarshamn. På Gotland finns massor av campingplatser och vandrarhem. Välj själva om ni vill bo i tält, stuga eller slå på stort och boka hotell.

Hur mycket pengar ni vill lägga på Gotlandsäventyret beror möjligen på era tillgångar. Ekar skolkassan tom kan ni enkelt fylla på den genom att sälja delikatesser. Samarbeta med DelikatessKungen och tjäna pengar till klassen. Det är både kul och lärorikt.