Sarajevo är huvudstad i Bosnien och Hercegovina. Många av oss associerar direkt till krig, vare sig det är ”skotten i Sarajevo” som ledde fram till första världskriget, eller Bosnienkriget 1992-1995, men nu är det en av Europas snabbast växande städer, full av framtidstro. När man reser till staden idag får man både med sig europeisk och religiös historia, shopping och vacker natur, så vill ni känna historiens vingslag på en klassresa i härligt klimat är Sarajevo ett attraktivt val.

Till Sarajevo går det direktflyg från Arlanda, så det går lika snabbt att åka dit som att ta tåget mellan Stockholm och Malmö. Själva staden kan ni utforska själva genom att åka spårvagn, buss och trådbuss, men ni kan också ta en guidad tur. T ex finns den populära rundturen ”Under belägring” där ni guidas runt på strategiska platser och får veta allt värt att veta om historiska händelser, en olympisk guidning runt tävlingsplatserna från Sarajevo-OS -84 och en allmän guidning av Sarajevo till fots där ni får se viktiga sevärdheter som Gamla stan och upptäcka både gästvänlighet och den bosniska maten. Hur som helst får ni inte missa Tunnelmuseet. Här får ni en inblick i hur det var att leva under belägringen av Sarajevo. Det är svårt att tro att det bara är 25 år sedan.

Sarajevo är också en bra plats att utforska de stora religionerna. Här hittar ni kyrkor, moskéer och synagogor. Många av dem tar emot besökare. För är det något de förstår sig på i Sarajevo så är det att ta hand om turister. Turistnäringen är en viktig pusselbit i Sarajevos förvandling från belägrad stad till en modern stad i utveckling. Är ni öppna för Sarajevo kommer Sarajevoborna vara öppna för er.

Fast först måste ni ta er dit. Det kostar att åka på skolresa utomlands, särskilt till ett land i Sydeuropa, men finns viljan är det fullt möjligt. Har ni framförhållning hinner ni samla ihop pengarna som krävs. Ett sätt är försäljning. Visst kan man samla in föremål till en loppmarknad eller erbjuda sig att ta hand om grannarnas tomglas, men det känns roligare att erbjuda något tillbaka.

DelikatessKungen samarbetar med unga grupper som säljer företagets delikatesser på hemmaplan och får del av vinsten för att finansiera skolresor och idrottsläger. Över 25 000 grupper har redan gjort det och många av dem flera gånger eftersom de upptäckt hur lönsamt det är.