Estlands huvudstad Tallinn ligger nära Sverige, såväl geografiskt och kulturellt som historiskt. Sverige var i Estland och krigade på 1500-talet och ett par hundra år framåt, vilket resulterat i ett ”Svenskestland” kallat Aiboland. Den estlandssvenska befolkningen höll länge fast vid det svenska språket, hade egna skolor med undervisning på svenska, svenskspråkiga tidningar och ledamöter i den estniska riksdagen.

Idag är svenskan inte särskilt gångbar i Estland, men eftersom Tallinn bara ligger 38 mil från Stockholm är det den huvudstad i världen som ligger närmast den svenska, vilket gör Tallinn till ett smidigt resmål för en skolresa. Från Stockholm kan man exempelvis åka på Tallinnkryssning med rabatter för skolklasser. Båtresan är ett äventyr i sig, och så väljer ni hur många dagar ni vill tillbringa i Tallinn. Det går också att flyga till Tallinn och boka boende och aktiviteter på egen hand.

Oavsett om ni väljer båt eller flyg bokar ni med fördel in en guidad tur när ni kommer fram till Tallinn. Det är inte så dyrt och genom att låta proffsen visa staden missar ni inget av värde. Och det finns verkligen mycket att se i Tallinn. Birgittaklostret, Estlands sjöfartsmuseum, Rådhustorget, Tallinns domkyrka och en mängd andra kyrkor och katedraler.

Gamla stan med sin medeltida ringmur har fått in staden på Unescos världsarvslista. Kullerstenstorgen och de många butikerna och kaféerna gör det till en trivsam och avslappnad övning att gå runt och insupa atmosfären. Inte alls som den hetsiga upplevelse det kan vara att försöka göra samma promenad i Gamla stan i Stockholm.

Tallinns spårvägsnät och trådbussar är en sevärdhet i sig. De transporterar er dessutom överallt i staden, om ni inte väljer att gå vilket också funkar fint. Ta en tripp upp i Tallinns TV-torn, 314 meter högt. Där får ni en fin översikt av vad staden har att erbjuda.

Det estniska prisläget är bra. På en resa till Tallinn kommer ni få mycket för pengarna. Varken hotell eller mat behöver bli särskilt dyrt, men det bygger ju på att ni har pengar att lägga på resan. Behöver ni fylla på klasskassan kan ni göra det genom att starta ett provisionsbaserat försäljningssamarbete med DelikatessKungen. Andra klasser som testat det har tjänat pengar till skolresan genom att sälja balsamvinäger, olivolja och chokladpraliner. Det är kul, det är lärorikt, men framförallt är det lönsamt.