Oslo, Norges huvudstad, är ett turistmål som fungerar hela året, men kanske allra bäst på sommaren. Det är trevligt, vackert och norrmännen förstår vad man säger. Således ett bra val för en skolresa.

Ett enkelt sätt att bekanta sig med staden är att åka på guidad busstur. I klassiska röda dubbeldäckare får man fin överblick över Oslo efter sjutton stopp, däribland det kungliga slottet, Vigelands skulpturpark och operahuset. I öronen matas ni med allt ni vill veta av en audioguide. Det finns åtta språk att välja på, däribland norska och engelska. Hoppa av om någon plats lockar extra mycket, så kan ni åka vidare med nästa buss.

I Oslo Sommerpark kommer ni att utrustas med varsin hjälm och klättersele för att sedan lära er att klättra. Det funkar för barn över tio år och de har dessutom rabatter för skolklasser. När ni vill vila finns Vaffelboden som förutom våfflor och annat säljer grillkol så att ni kan grilla er egen mat.

Tusenfryd är kanske det allra mest givna stoppet på en klassresa i Oslo. En nöjespark med massor av åkattraktioner som visserligen ligger ett par mil söder om själva Oslo, men det går bussar hela vägen.

Apropå Oslo och åkattraktioner borde ni ta en tur till Holmenkollen också, där det svenska stjärnskottet Frida Karlsson spurtade ner den norska skiddrottningen Therese Johaug i vintras. Med sina skidspår och hoppbackar är denna idrottsarena mest populär på vintern, men det här är ett turistmål som även fungerar på sommaren. Förutom skidmuseet finns bl a en arton håls frisbeegolfbana, den storslagna utsikten är minst lika bra på sommaren som på vintern och så slipper man frysa.

Norge är ganska dyrt, och det gäller särskilt Oslo. I gengäld är det ju inte så långt dit, det går att åka tåg ganska billigt, och det finns många aktiviteter som inte kostar så mycket. Men äta måste man ju göra och norska restaurangpriser är inte nådiga mot svenska plånböcker.

Behöver ni ett tillskott i klasskassan innan ni åker på skolresa kan ni samarbeta med DelikatessKungen som sedan 1992 låtit grupper sälja deras delikatesser till företag och privatpersoner. Ersättningen är provisionsbaserad så egentligen bestämmer ni själva hur mycket pengar ni ska tjäna. Först tar ni upp beställningar, sedan levererar DelikatessKungen varorna till er som levererar dem till kunderna och tar betalt av dem. Att sälja delikatesser är kul, lärorikt och inte minst lönsamt.