Vandringsleder finns i hela Sverige, men Sörmlandsleden är nog den enda man når med tunnelbana. Det gör den till det perfekta resmålet för en skolresa, där ju deltagarna sällan eller aldrig har körkort. Den börjar i Björkhagen i Stockholm, men vill ni ansluta någon annanstans passerar leden och dess stickspår orter som Huddinge, Södertälje, Nynäshamn, Nyköping, Katrineholm och Järna.

Men det är inte enda fördelen med denna vandringsled. Det är runt 100 etapper på totalt lika många mil, från mycket lätt vandring till tuff och krävande, men alltid inramat av en storslagen natur bestående av skogar, berg och sjöar.

Varför ska man då gå runt i naturen på en klassresa när man istället kan åka och shoppa i London eller Paris? För att den svenska naturen är fantastisk, det är nyttigt för hela kroppen, det motverkar stress och människan är skapt för att vandra. Och man behöver inte ha en massa erfarenhet av vandring. I rätt tempo och miljö klarar de allra flesta av det och på Sörmlandsleden finns det till och med skräddarsydda vandringsförslag som ska passa särskilt bra för skolgrupper.

Ni behöver heller inte gå hela tiden. Längs leden finns rastplatser, vindskydd, kojor och tältplatser där ni kan pausa hur länge ni vill. Eventuella övernattningar kan ni göra på hotell eller vandrarhem, mat kan ni köpa färdig och det finns kallkällor där ni kan fylla på ert dricksvatten, så att ni slipper bära med er en massa vatten. Erfarna vandrare kan nöta på i tiotals mil med tunga ryggsäckar, men det betyder inte att ni måste göra det. Varje grupp väljer själv.

Vandring är bland det billigaste man kan företa sig på en klassresa, men pengar ger alltid fler valmöjligheter. Har er klass inte sparat ihop något kapital kan ni börja i den änden. Ett sätt för en skolklass att tjäna pengar till sin skolresa är att sälja DelikatessKungens produkter. Det är lättsålda varor som belgiska chokladpraliner, ekologisk jungfruolivolja och lufttorkad salami med extra hög kötthalt.

Ni väljer hur och var ni ska sälja, sedan tar ni upp beställningar, levererar varorna och tar betalt. Er andel av pengarna är provisionsbaserad, så ju mer energi ni lägger på försäljning desto rikare blir ni.

Till er hjälp har ni DelikatessKungens säljmaterial och en praktisk app som håller koll på försäljningen.