Ukraina hör vi talas om i nyhetsrapporteringen, men inte många svenskar har varit där trots att det är Europas största land ifall man inte räknar in Ryssland, som ju inte ligger helt och hållet i Europa.

I Ukraina bor över 45 miljoner, varav knappt 3 miljoner i huvudstaden Kiev. Det är synd att inte fler svenskar upplevt Kiev, för det är en storstad fylld av historia, kultur, arkitektur, sevärdheter och upplevelser. Perfekt för en skolklass som vill se och uppleva lite av varje på sin klassresa.

Kiev grundades på 400-talet, vilket gör det till en av Europas äldsta städer. Det är också en av de vackraste med både äldre byggnader och välplanerade parker. Vladimir-katedralen, byggd under andra halvan av artonhundratalet, är definitivt värd ett besök.

Självständighetstorget, eller Majdantorget, är Kievs största torg, som ni hittar mitt i city. Genom torgets hundrafemtioåriga historia har det haft många namn och varit platsen för många historiska händelser. Hösten 1990 var torget centralt i omfattande ungdomsprotester som ledde till premiärministerns avgång och i förlängningen landets självständighet från Sovjetunionen, så det är upprinnelsen till det senaste namnbytet, från Oktoberrevolutionens torg till Självständighetstorget. 2013-2014 samlade torget oppositionella demonstranter som i en revolt kallad Euromajdan tvingade bort både presidenten och premiärministern.

Något annat som gjort Ukraina känt är ju Tjernobyl och kärnkraftsolyckan där 1986. Idag kan man åka på guidad tur till Tjernobyl, men ett enklare sätt att få insyn i den världen är att besöka Tjernobylmuseet i Kiev.

Ta gärna del av det ukrainska kulturlivet och passa på att gå på minst en marknad för ukrainskt hantverk medan ni är i Kiev. Lättast tar ni er runt staden med tunnelbana. Kievs tunnelbana har 52 stationer och tar er enkelt och billigt överallt.

Att ta sig till Kiev är också lätt. Till Kievs internationella flygplats Boryspil går det direktflyg från Arlanda. Resan tar drygt två timmar. Bor gör ni förslagsvis på något av Kievs alla hotell. Det finns hotellrum av alla prisklasser, men både hotell- och restaurangkostnader är billiga med svenska mått.

Fast hur billigt det än är skadar det aldrig med ett tillskott. Ett sätt är att starta samarbete med Delikatesskungen som varje år hjälper tusentals grupper som skolklasser och idrottsklubbar att få råd med sina drömresor. Genom att sälja deras delikatesser på provisionsbasis väljer ni själva hur mycket resa ni ska få råd till. Om det låter intressant, läs mer här!