Nordens största djurpark, Kolmården , öppnade första gången portarna år 1965, för över 50 år sedan. Men Kolmården är inte bara en djurpark. Här, mellan Norrköping och Nyköping. finns fartfyllda åkattraktioner, utbildningar, hotell och spa. Perfekt för en skolklass som både vill koppla av och lära sig nya saker på sin klassresa.

Men centralt för Kolmården är och har alltid varit de vilda djuren. Här finns djur som är stora och farliga, små och gulliga, vanliga och utrotningshotade. Några av dem har ni förmodligen inte ens hört talas om, eller känner ni till bläsbocken, watussin eller besoarantilopen? De finns allihop på Kolmårdens djurpark ihop med björnar, delfiner, tigrar och elefanter.

Förutom att titta på djuren och se hur de har det i sin inhägnade vardag erbjuds visningar och föreställningar. Delfinshowen är förmodligen den mest kända, men fågelshowen Wings, där rovfåglar flyger över publiken, är en annan höjdare. I föreställningen Öken får ni stifta bekantskap med kameler och jakar samtidigt som viltvårdarna ger er information om varför djuren ser ut och agerar som de gör.

Om ni vill stanna mer än över dagen kan ni välja att boka boende på Kolmården. Antingen i det fyrstjärniga Vildmarkshotellet som ligger precis intill djurparken, eller också på Safari Camp , en afrikansk tältby på Kolmårdens safariområde. Här bor ni i tält identiska med de som återfinns i äkta afrikanska tältbyar, grillar er egen middag och äter frukost med utsikt över savannen.

Till Kolmården åker ni buss från Norrköping, Nyköping eller Stockholm, eller också tåg till Kolmården Station. Det går att flyga också, till Skavsta eller Norrköpings flygplats. Kanske blir ni så äventyrslystna efter mötet med de vilda djuren att ni direkt vill vidare på andra äventyr?

Behöver ni pengar till resan? Det är inte heller ovanligt, men går att ordna. Det finns olika sätt att samla pengar till klasskassan. Ett av de roligaste är att sälja saker. Försäljningsarbete är ansvarsfullt och lärorikt. Det kan också vara väldigt lönsamt, ifall man har bra produkter att sälja.

DelikatessKungen har samarbetat med skolklasser, föreningar och idrottsklubbar sedan 1992. De erbjuder provisionsbaserad försäljning av sina delikatesser, som ekologisk olivolja, salami och cheddarost i fina presentförpackningar. Eftersom ni får provision på försäljningen väljer ni själva hur mycket energi ni vill lägga på det. Ni väljer också hur och var ni ska sälja, men DelikatessKungen finns hela tiden med och stöttar, med säljtips, varuprover och goda råd.