Det är kul att resa ut i världen, men skönt att kunna göra sig förstådd. Det är lättare för engelsmän och amerikaner, men även vi svenskar kan resa utomlands och ändå prata på vårt modersmål med en lokalbefolkning som också gör det – om vi åker till de svenskspråkiga delarna av Finland.

Svenskfinland är de områden i Finland där majoriteten har svenska som modersmål. Detta är fallet i fyra områden: Nyland (södra kusten, inklusive huvudstadsregionen), Åboland (kusten och skärgården sydväst om Åbo), Österbotten (västkusten mellan Sideby och Karleby) och Åland. Väljer ni något eller några av dessa områden för er klassresa kan ni lugnt prata svenska och förvänta er att också få svar på svenska.

Särskilt i Åland och Österbotten. Där pratar 90-100 % svenska. I övriga områden varierar det. I Nyland hittar vi städer som Raseborg, med 65 % svensktalande medan motsvarande siffra i Högfors är under 0,7 %. I Helsingfors är det 5,7 % svensktalande, men i området Byholmen pratar över 80 % svenska. Fast alla finländare läser lite svenska i skolan, så överallt i Svenskfinland bör ni kunna hitta folk som förstår vad ni säger.

Vart ska man åka då? Åland är med sina 6 757 ett vackert besöksmål, särskilt på sommaren. Åbo skärgård går inte heller av för hackor och dessa områden knyts ihop av 20 000 öar med färjor och broar som gör det möjligt att ta sig mellan Åland och Åbo med cykel eller till fots. Såväl Åbo, Åland som Helsingfors går dessutom att nå med kryssningsfartyg från Stockholm, ett trevligt och billigt sätt att resa.

Österbotten känns kanske som det minst tillgängliga området, men en skolresa i Vasa bjuder på många sevärdheter och historiskt intressanta platser. Härifrån kan ni göra utflykter till närliggande städer och kommuner där den svenska språkgruppen, till skillnad från i Vasa, är i kraftig majoritet.

När man ska resa behövs en reskassa, även om Finland är ett ganska billigt land, både att resa till och att befinna sig i. Behöver ni pengar kan ni samarbeta med DelikatessKungen som jobbat ihop med skolklasser i tre decennier. Tusentals grupper har tjänat pengar till klassresor och träningsläger genom att sälja lufttorkad salami, ekologisk olivolja och kryddig cheddarost.


Det är inte bara lönsamt utan också roligt och lärorikt att sälja delikatesser. Antingen knackar ni dörr eller också säljer ni över nätet, eller ännu hellre bägge parallellt. God tur!