På 1800-talet var mer än 90 procent av Sveriges befolkning bönder. Idag är den siffran 1,8 procent. I dagens moderna IT-samhälle har vi kommit allt längre från matproduktionen och vet därför allt mindre om den. Detta gäller inte minst barnen. Enligt en Sifoundersökning beställd av Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, framkommer att vart fjärde barn mellan 7 och 12 inte vet att ost framställs ur mjölk. Ungefär lika många barn saknar vetskapen om att bacon kommer från gris. Spelar det någon roll så länge man hittar till mejeriavdelningen och charken på den lokala mataffären? Ja, även om det går att leva utan dessa grundläggande kunskaper om maten vi äter främjar kunskapsluckorna inte precis möjligheterna att växa upp till en medveten konsument som tar in helheten av pris, miljö och hälsa i sitt konsumtionsmönster.

Därför kan det vara en bra skolreseidé att ta med barnen ut i verkligheten, till djuren, råvarorna och arbetsplatserna där dessa byggstenar förvandlas till mat. Om ni exempelvis åker till Värmland och trakterna kring Klarälven kan en sådan resa inkludera följande platser:

Höje vedugnsbageri

I Höje, strax norr om Munkfors, ligger detta familjeföretag där man gräddar bröd i en vedeldad stenugn. Köp lite matbröd eller kanelbullar och låt barnen upptäcka hur mat ska smaka när den inte görs utan känsla i opersonliga fabriker.

Naturpralinen

I Sysslebäck ligger en fabrik med ett högst personligt förhållningssätt till råvaror. Här tillverkas praliner av ekologisk choklad, utan konserveringsmedel och med lokalt plockade bär. Även här är det butik och fabrik i ett.

Gärdets musteri

Strax söder om Arvika ligger detta musteri där både företagets egna och de ditresta kundernas äpplen förvandlas till must, äppelcidervinäger och andra nyttigheter utan socker eller konserveringsmedel.

Lillängens gårdsmejeri

Så var det ostens ursprung då. Efter ett besök på detta familjejordbruk i Sunne kommer alla elever veta att ost kommer från mjölk. I detta fall mjölk från getter och fjällkor. Träffa djuren och deras ägare och se hur mjölk blir till ost.

Stöpafors kvarn

Fortsätt ett par mil norrut till denna kvarn från 1917, och se på hur man tillverkar stenmalet skrädmjöl på samma sätt som man gjorde för nästan hundra år sedan.

Behöver ni pengar för att ha råd att göra denna resa finns en lösning som också den handlar om mat. Genom att sälja Delikatesskungens produkter mot provision laddas klasskassan upp på ett nästan magiskt sätt.