I Stockholms norra skärgård ligger Finnhamn, ett populärt resmål inte minst för skolklasser. Det är i själva verket en ögrupp med flera stora och små öar på totalt 248 hektar. I centrum ligger huvudön Stora Jolpan, som gränsar bl a till Idholmen och Lilla Jolpan. 1943 köptes öarna av Stockholms stad som skulle ha det som ett ”rekreationsreservat” förskonat från den privata exploateringen av skärgården. Sedan 1998 tillhör Finnhamn Skärgårdsstiftelsen och sedan förra året drivs verksamheten som ett familjeföretag av mor och son, Katarina och Michael Vinell i Finnhamns Arkipelag AB. Med hjälp av ett fyrtiotal säsongsanställda sköter de om vandrarhem, krog, butik, stugor och båtplatser.

I denna sommaridyll kan gruppen välja att bo i vandrarhem, stugor eller tält. På vandrarhemmet serveras både frukostbuffé och middag. Stugorna är utrustade med spis, kylskåp, kokkärl och porslin. På tältplatsen finns färskvatten och grillplats. Mat handlar man i Sommarbutiken, öppen från 1 juni till 31 augusti, om man inte tänkt leva på egenfångad fisk från havet. För dem som är lite mer bekvämt lagda finns Finnhamns Café & Krog.

Hur får man då tiden att gå här? En del människor har ju fått för sig att man måste aktivera sig vid besök i sådana här semesterparadis. Man kan t ex boka en gårdsvandring på Idholmens gård, där man kan få se och höra hur det går till att driva jordbruk med KRAV-odling i skärgården. På gården har man både höns och kor. Här finns det en gårdsbutik också, med gårdens egenodlade grödor om man behöver kompletteringshanda efter sitt besök i Sommarbutiken.

Det finns också goda möjligheter till idrottsliga aktiviteter. Det går att hyra båtar och kajaker, vandra, cykla, spela paintball eller utmana varandra i Finnhamnskampen, där man tävlar i att rulla traktordäck, lyfta stockar och annat ansträngande. Finnhamn bedriver organiserad träning med specialister inom löpteknik, styrka och kondition. Skulle ni få för er att åka hit på vintern är det istället skidåkning som gäller. Här finns till och med en skidskyttebana. Avsluta med bastu. Eller strunta i allt det där andra och gå direkt på bastubadet! Finnhamn är ett sånt där ställe där man vill sätta sig under en korkek och bara vara.

Fast till slut måste man ju åka hem, och då gör man det förslagsvis med Waxholmsbolaget eller Strömma. Resan till Stockholms innerstad går på ett par timmar. Det går också att chartra taxibåt om man inte gillar tidtabeller.