Ett av de stora utmaningarna för en skolklass som ska åka på skolresa eller bara en dagsutflykt är transporten. 25-30 elever, lärare och några vuxna kräver ett tiotal chaufförer om de ska åka bil. Samtidigt en grupp inte helt lätt att få in i kollektiva transportmedel. Om exempelvis 40 personer ska boka flygbiljetter får de vara ute i ganska god tid för att vara säkra på att komma med samma plan.

Minibussar går att hyra på välsorterade bensinmackar, men det blir några stycken om alla ska få plats och att få en karavan att följas åt på en resa är ett projekt i sig. Någon grupp behöver stanna för toalettbesök när de andra vill åka vidare, så antingen bestämmer man hållplatser på vägen eller också får alla vänta in alla oförutsedda händelser. Tåg är ett bra sätt att resa, men även om vi tror att tågnätet är utbyggd i hela landet så är det faktiskt inte det. Alla tåg går inte överallt, och definitivt inte hela tiden.

Lösningen kan därför bli att hyra en buss. Det finns ett fåtal företag som hyr ut bussar utan förare, men det bygger ju ändå på att ni har minst en person i gruppen med D-körkort och som dessutom har lust att ta ansvaret det innebär att köra gruppen. En vanligare lösning är att hyra en buss med chaufför. Företag med den tjänsten finns över hela landet, som Bergkvarabuss i Kalmar, Rolls Buss i Stockholm och Lestanders Buss i Skellefteå.

Fast är det inte väldigt dyrt att hyra en hel buss? För en stor grupp är alla transportsätt dyra med undantag för apostlahästar och cykel, men vill man komma en bit och inte har all tid i världen kan hyrbuss definitivt vara ett alternativ som dessutom ger er ett oberoende inga andra fordon gör. Fundera över vart ni vill åka och dra iväg en offertförfrågan till några bussbolag så märker ni själva om detta är något för er.

Och det där med pengar är världsliga saker, eller i alla fall hanterbara. Det finns flera sätt för en skolklass att samla in pengar till en klassresa. Anordna ett event ni kan ta betalt för eller lyssna med lokala företag om inte de kan ha nytta av billig arbetskraft. Eller ta tag i det själva! Genom ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen kan ni finansiera hela skolresan.