Att åka på skolutflykt eller en hel skolresa måste inte betyda att man ligger på stranden eller vandrar i fjällen. Inte heller måste man titta på gamla hällristningar eller medeltida byggnader, man kan välja högst moderna sevärdheter. Som kraftverk, få saker ligger mer i tiden än debatten om framtidens energislag. Passa på att få lite förstahandsinformation genom att göra studiebesök på plats. Här är tre förslag.

Besök en solpark

Solenergi är kanske allra mest i ropet. Solcellspaneler har blivit så billiga och enkla att förstå och koppla in att de börjat synas på vart och vartannat villatak. I ETC Solpark i Katrineholm finns solceller, varmluftspaneler och växelriktare av alla varianter. Boka en guidad tur, lyssna på ett föredrag eller strosa runt i parken på egen hand och titta på solenergi i praktiken.

Hälsa på hos Jämtkraft

Jämtkraft i Östersund jobbar med olika energislag och har flera besöksanläggningar. I Mullbergs vindpark kan ni stifta bekantskap med vindkraft. Hur fungerar egentligen en vindsnurra och vad händer om det inte blåser? Efter detta besök vet ni mer. På Hissmofors vattenkraftverk får ni istället veta allt om vattenkraft för här har man producerat elektricitet ända sedan slutet av 1800-talet. På kraftvärmeverket i Lugnvik får ni veta hur man förvandlar sopor till fjärrvärme.

Framtiden är kärnkraft?

Kärnkraft har blivit ett kontroversiellt kraftslag. I vissa delar av världen bygger man ut den för fullt, av miljöskäl. I Sverige gör man tvärtom, även det med hänvisning till miljön. Besök Oskarshamn eller Forsmark/Östhammar för en guidad tur hos Svensk Kärnbränslehantering. Låt dem berätta om sin verksamhet och få en inblick i vad som händer med det radioaktiva avfallet.

Det här är några exempel på besök er skolklass kan göra för att få veta mer om gårdagens och morgondagens energi. Välj ett eller besök allihop och ännu fler. Har era elever egen energi kan ni lätt fylla på klasskassan genom att ägna er åt försäljning ihop med DelikatessKungen. Sälj deras produkter på er egen hemort så får ni provision på allt ni säljer. Andra grupper har finansierat såväl träningsläger som skolresor med försäljningen.

Varorna det gäller är t ex balsamvinäger, salami och cheddarost. Allihop av hög kvalitet och förpackade i trevliga presentförpackningar som gör dem populära hos både företag och privatpersoner.