Garphyttans nationalpark i Lekebergs kommun, Örebro län, är med sina 111 hektar en av Sveriges minsta nationalparker, men låt inte det avskräcka er från att åka på klassresa dit. Nationalparken instiftades redan 1909 och det fanns goda skäl till det. Här finns unika odlingslandskap, och blommor och fåglar ni troligen aldrig sett. Förutom det odlade landskapet som sköts med årlig slåtter finns en barrskog som utvecklats till en fri naturskog eftersom gamla och döda träd lämnas kvar på ett sätt man inte ser i kommersiellt odlad skog.

Nationalparken fungerar som resmål året runt, men kanske visar den sig från sin allra bästa sida under vår och sommar när ängarna blommar, växterna spirar och fåglarna kvittrar. Under den varma delen av året kan ni ordna boende med egna tält. Tältning är tillåten på vissa ställen i nationalparken, men bara en natt i taget på samma ställe. Annars finns campingplatser och stugor att hyra, eller hotell för den som föredrar att bo riktigt bekvämt.

Grilla gör man vid anvisade grillplatser, annars är det inte tillåtet. Bada gör man i något av nationalparkens alla vattendrag.

Vad gör man annars då? Man kan exempelvis vandra längs Bergslagsleden. Det är en vandringsled på totalt 28 mil uppdelad i 17 etapper på mellan 10 och 22 kilometer. De flesta av dessa etapper är relativt lättvandrade om man tar dem i sin egen takt.

Vill man variera transportmedel finns det också bra cykelleder i området, från tuffa mountainbikeleder till plan asfalt och allt däremellan. Såväl cyklar som guider går att hyra och för planeringen finns kartor, ledbeskrivningar och GPS-filer. Har ni tänkt cykla – gör det lätt för er och ta kontakt med Bergslagen cycling. Det de inte vet om cykelmöjligheter i den här delen av landet är inte värt att veta.

Då återstår bara finansieringen. Naturen är gratis och det är inget inträde till nationalparker, men transporter, mat, boende och kringaktiviteter kostar. Om klasskassan inte redan är fyllt till bredden kan ni tjäna pengar till skolresan med DelikatessKungen. Ni säljer deras härliga salami, smakrika cheddarost och ekologiska olivolja, så får ni en del av vinsten. Hur stor del beror på hur mycket ni säljer för ersättningen är provisionsbaserad och ju fler produkter ni säljer desto högre andel tillfaller er.