Skottlands huvudstad Edinburgh är landets näst största stad efter Glasgow. Edinburgh är ändå inte särskilt stor till ytan utan ganska lätt att ta sig runt till fots.

Edinburgh Castle är kanske den största attraktionen staden förmår. Åtminstone den äldsta, med delar från 1100-talet. Ändå in på 1900-talet användes slottet som militärgarnison och fängelse, men nu är slottet i första hand en sevärdhet med flera museer inhysta i byggnaderna. Guidade turer ingår i entrébiljetten.

Men hela Edinburgh bjuder på fantastisk arkitektur med många byggnader på UNESCO:s världsarvslista. Se de viktigaste med en guide eller gå runt på egen hand. Old Town, gamla stan, är i huvudsak byggd 1767-1850, men New Towns underbara arkitektur är inte särskilt ny den heller, utan härstammar i huvudsak från 1800-talet.

Nationalmuseum och Royal Botanic Garden är givna besöksmål, liksom Royal Yacht Britannia, som tillhörde drottning Elizabeth II och användes åren 1954-1997. Den är nästan mer populär än vårt eget Vasaskepp trots att den inte sjönk på första försöket.

Skottland är även intressant ur ett politiskt perspektiv. Storbritannien har ju bestämt sig för att lämna EU, men i Skottland är viljan att bryta sig ur unionen inte lika stor. För några år sedan folkomröstade Skottland om att lämna Storbritannien, men den gången blev det nej. Nu höjs röster för att lämna Storbritannien för att istället söka sig till den europeiska unionen på egen hand.

Men Edinburgh är inte bara hus och politik utan också känt för sina många festivaler. The Edinburgh International Festival som äger rum varje år i augusti är egentligen flera festivaler och innefattar Edinburgh Festival Fringe, ofta förkortat till ”The Fringe”, världens största kulturfestival med över tretusen föreställningar under 25 dagar, många med gratis inträde.

Och gratisevenemang kan ju vara intressant, för med flygresa och hotellboende riskerar budgeten att dra iväg. Att åka utomlands på skolresa kostar en del även om landet ligger nära, och man vill ju inte behöva spara år ut och år in för att ha råd att åka utan att ruinera sina föräldrar. Ett sätt är att sälja Delikatesskungens produkter, lättsåld salami, cheddarost mm, till släkt och vänner, grannar och lokala företag.

Eleverna tar upp beställningar, distribuerar och tar betalt, och får som tack för det en del av vinsten. Ju mer ni säljer, desto rikare blir ni. Beställ ett kostnadsfritt säljpaket hos DelikatessKungen och kolla om inte detta kan vara något för er klass.