Strax sydost om Skånes södra udde ligger det danska semesterparadiset Bornholm. Betydligt närmare Sverige än Danmark, men ön har inte varit svensk sedan 1660 då vi förlorade den till danskarna, och då hade Bornholm ändå bara tillhört Sverige i två år, sedan freden i Roskilde, 1658.

Men nu är stridsyxan nedgrävd sedan länge, så svenskar är välkomna dit på semester och det är en möjlighet att ta vara på. Kanske särskilt för skolklasser på skolresa för här finns mycket att se och göra, och det gör man med fördel per cykel. Bornholm är en extremt cykelvänlig ö med 27 mil av cykelstråk, vilket är imponerande för en ö som bara är fyra mil från norr till söder, och 2,8 mil från öst till väst. Cyklarna hyr ni, t ex på Nordbornholms Cykelforretning som har specialpriser för skolklasser. Där kan ni hyra vanliga cyklar, men också elcyklar, och vid behov finns både cykelväskor och cykelkärror.

Eftersom Bornholm är en så pass liten ö att vattnet alltid är nära är bad och paddling två andra givna aktiviteter. Besök också Danmarks enda keramikskola eller ett konstmuseum som visar verk från några av öns alla kända konstnärer. På NaturBornholm kan ni ta del av utställningar från öns 1700 år gamla historia, med både levande och utdöda djurarter. Vill ni fokusera på levande djur kanske  Bornholms Rovfågelshow i Rönne passar bättre. På bägge ställena finns förmånliga erbjudanden för skolgrupper.

Detsamma gäller för Bornholm Outdookcenter där ni får möjlighet att testa på att klättra i berg, eller rapelling, som enkelt uttryckt är att fira sig ner för en bergvägg. Andra aktiviteter är kajak och mountainbike. De har allt!

Till Bornholm tar ni färja, från Ystad till Rönne. Den tar en timme och en kvart och går flera gånger om dagen. På Bornholm finns flera hotell, men också ett par stora campingplatser där ni kan välja mellan att bo i tält eller stugor.

Då är det bara pengarna som fattas, för ni vill ju ha råd både att åka till Bornholm och att göra så mycket som möjligt av resan när ni väl är på plats. Ett sätt att få ihop en ordentlig reskassa är att samarbeta med Delikatesskungen. Ni hjälper till att sälja deras produkter på orten där ni bor, hos lokala företag eller till privatpersoner, och får provision för allt ni säljer. Låter det enkelt? Det är det också.