På en skolresa kan man cykla, flyga, åka bil, buss eller tåg, men båt är underskattat. På en kryssning slipper man sitta still, kan umgås i olika grupper och det finns tid och plats för en massa olika aktiviteter. Samtidigt är det lätt för en lärare att hålla reda på klassen utan att man för den sakens skull måste trängas.

Det finns flera alternativ, ni kan åka från Karlskrona till Polen, från Trelleborg till Tyskland, men de vanligaste kryssningarna går från Stockholm, antingen till Helsingfors eller Mariehamn. Viking Line erbjuder en skolresespecial till Helsingfors där det ingår boende i 4-bäddshyttar, mat och dryck ombord och en heldag i Finlands huvudstad med alla dess sevärdheter och populära besöksmål som Borgbacken, Helsingfors svar på Gröna Lund. När dagen är slut återvänder ni till båten som tar er tillbaka till Stockholm.

Viking Line har anslutningsbussar till många orter om ni inte vill välja er egen resa till och från Stockholm. Och om inte det räcker för en klassresa kan ni alltid välja att stanna kvar en dag eller två i Stockholm där det också finns mycket att se och göra.

Det är ju inte bara en fråga om tid, det gäller ju att ha råd också. Börjar klasskassan sina kan ni jobba och tjäna pengar. Det är inte allt skolungdomar kan eller ens får jobba med, men DelikatessKungen erbjuder samarbeten till grupper av unga. Det går ut på att ni säljer DelikatessKungens produkter mot provision. Det är lättsålda delikatesser som lufttorkad salami, ekologisk olivolja och en prisbelönt cheddarost.

Först tar ni upp beställningar bland vänner och bekanta, grannar och lokala företag på er egen ort. Sedan får er kontaktperson hem alla varor ni sålt och så levererar ni dem till kunderna samtidigt som ni tar betalt, och så behåller ni er andel av ersättningen.

Eftersom ni får provision behöver ni inte hålla reda på hur många timmar ni jobbar eller i förväg åta er att lägga en viss tid på försäljningen. Ju fler delikatesser ni säljer, desto mer betalt får ni, även per såld vara, och säljer ni riktigt många får ni bonus. Beroende på hur mycket energi ni lägger på att sälja, och vilken fallenhet ni har för jobbet kan ni betala hela skolresan med försäljning av delikatesser. Förutom att det kan bli riktigt lönsamt är det roligt och lärorikt att testa på att jobba med försäljning.