London är vår närmaste världsstad, med ungefär lika många invånare som hela Sverige. En klassresa dit behöver faktiskt inte kosta så mycket om man gör smarta val.

Om vi börjar med resan finns det billiga flygbiljetter från både Landvetter och Arlanda. Väl på plats i London kan man åka tunnelbana och pendeltåg till det mesta, i de fall det inte fungerar att gå. Bo kan man göra i flerbäddsrum på vandrarhem där det bara ingår en säng med lakan och en enklare frukost. Ingen lyx, men så åker man ju inte heller på skolresa för att hänga på rummet.

I London finns mycket att se och göra för nästan inga pengar alls. Ni kan t ex besöka Greenwich Park, en enorm park på 74 hektar. Det är en upplevelse som är helt gratis. Samma sak gäller för ett besök på Vauxhall City Farm, en farm med grisar, får och alpackor. St Paul’s Cathedral är en storslagen byggnad man också gärna vill bocka av på att-göra-listan. Är ni beredda att betala åtminstone lite kan ni åka med kanalbåtar och på det sättet uppleva London på ett annorlunda sätt.

Och ingen Londonresa är väl helt komplett utan ett besöka på Madame Tussauds vaxkabinett där det stått sedan 1884. Numera finns filialer bl a i Berlin, Hongkong och New York, men London är originalet. Annars handlar detta museum mest om kopior. Extremt porträttlika kopior av kändisar från hela världen.

En sak som riskerar att inte vara så billigt i London är mobiltrafik. Tänk på att det inte är garanterat fri roaming nu när Storbritannien inte längre tillhör EU, så kolla med era mobiloperatörer vad som gäller så att det inte kommer en tråkig räkning efter resan.

Oavsett om ni vill slå på stort eller leva snålt i London är det alltid skönt att ha marginaler. Vill ni tjäna ihop lite pengar inför resan kan ni prova på försäljning. DelikatessKungen erbjuder säljsamarbeten till grupper av unga som vill samla pengar till klassresor, cupresor och annat. De har populära delikatesser som ekologisk olivolja, handgjorda belgiska praliner och en prisbelönt cheddarost.

Ni väljer själva var och hur ni ska sälja. Ni kan knacka dörr i bostadsområden på er hemort,  besöka lokala företag eller starta en kampanj i sociala medier. Andra grupper har tjänat så mycket pengar till sin skolresa att de återkommit till DelikatessKungen för att tjäna ihop till en ny resa.