Roslagen är ett kustområde i nordöstra Uppland med semestervänliga orter som Norrtälje, Vaxholm och Östhammar, och 13 000 öar. Hit åker mängder av stadsbor varje sommar för att ladda batterierna, lapa sol eller konsumera kultur och historia. Många skoklasser gör dem sällskap för Roslagen passar ypperligt för en skolresa.

Norrtälje kan vara en lämplig startpunkt eftersom det ses som Roslagens huvudstad. Här har det bott människor sedan yngre järnåldern och det finns gott om fornminnen som bevis för det. På 1800-talet blev det en industristad och på 1900-talet en militärstad. Idag är det kanske framförallt en turiststad, särskilt på sommaren.

Strax norr om Norrtälje finns Vikingabyn Storholmen, ett arkeologiskt friluftsmuseum med specialprogram för skolor. Som namnet antyder är detta platsen för att uppleva vikingatiden. Lär er hur vikingarna bodde, vad de åt, hur de bakade bröd och vilka läkeväxter de använde.

Öarna i Roslagen är som sagt många. En som inte bör missas vid ett besök är Ljusterö med både levande fiske och jordbruk, men också ett gravfält från järnåldern och givetvis restauranger, caféer, bad och sportaktiviteter. Ljusterö når ni både med buss och båt. Färjan går hit året runt och detsamma gäller Waxholmsbolagets båtar.

Men detta är bara ett axplock. Roslagen kan man återkomma till hela livet utan att besöka samma platser. Bada i havet, vandra längs Roslagsleden, paddla, fiska, spela golf eller gör något helt annat.

Bo i stugor eller vandrarhem under er skolresa i Roslagen, eller välj något riktigt unikt som ett slott eller en herrgård. Här finns boende för alla plånböcker.

Apropå plånböcker kanske ni behöver säkra upp klasskassan inför klassresan. Även där finns tusen alternativ. Ni kan jobba åt kommunen, panta tomglas eller söka bidrag och stipendier. Eller varför inte prova försäljning! Att sälja något folk vill ha är otroligt tillfredsställande och kan dessutom vara väldigt lönsamt.

DelikatessKungen säljer mat och godsaker ihop med skolklasser och andra grupper. Företaget tillhandahåller varorna, ni säljer dem och så delar ni på vinsten. Säljs deras balsamvinäger, chokladpraliner och lufttorkade salami till grannar och vänner. Ersättningen är provisionsbaserad så ju bättre ni säljer, desto mer pengar blir det till klasskassan och ni väljer helt själva hur ni ska gå tillväga. Många skolklasser har finansierat sina skolresor med försäljningen, så har ni viljan finns alla möjligheter.