Vill man få med såväl historia, kultur som musik och kanske lite sport på sin klassresa kan man med fördel åka till Glasgow, Skottlands största och Storbritanniens fjärde största stad.

Det är en gammal keltisk stad som på 600-talet var ett viktigt religiöst centrum. På 1100-talet började bebyggelsen ta fart, inte bara runt katedralen som tidigare. På 1700-talet muddrades floden Clyde så att större fartyg kunde ta sig fram ända hit. Därigenom blev Glasgow en varvs- och rederistad. Framförallt blev det en viktig hamn för handeln med Amerika med import av exempelvis tobak och bomull. Under mellankrigstidens depression tappade den tunga industrin mark och under andra världskriget drabbades Glasgow tack vare sitt centrala läge hårt av tyska bombningar. På senare tid har istället turismen fått en allt större betydelse. Det är också ett av Europas största finansiella centra.

Kulturen har en stark ställning i Glasgow, mycket tack vare lokala Glasgowartister som Simple Minds, Glasvegas, Primal Scream och Franz Ferdinand. Skulle någon få för sig att vilja uppleva säckpipemusik finns det givetvis inte heller någon bättre plats. Jag kan bara inte för mitt liv komma på varför någon skulle vilja göra det. Andra kulturella besöksmål är The Glasgow School of Art och Kelvingrove Art Gallery.

Fotboll är stort här, och även om man inte är någon stor fotbollsfantast kan man som besökare ta del av det intresset. Att se Celtic FC på Celtic Park tillsammans med sextiotusen jublande åskådare är något helt annat än att se Helsingborgs FF på Olympia eller IFK Göteborg på Gamla Ullevi inför de närmast sörjande.

Glasgows katedral, eller S:t Mungo’s Cathedral, döpt efter Glasgows skyddshelgon Saint Mungo, är en imponerande byggnad som också är väl värd ett besök. Andra glasgowska sevärdheter är City Chambers och Pollok Country Park. Den mer shoppinginriktade besökaren tar sig lämpligen till handeln och galleriorna på Buchanan Street.

Till Glasgow tar ni er enklast med flyg. Glasgow International Airport som ligger en dryg mil utanför centrum är Skottlands största och mest trafikerade flygplats. Hit flyger både de stora bolagen Lufthansa och KLM liksom lågprisflygbolagen Norwegian och Air Berlin. På plats i Glasgow finns hotell i alla prisklasser, liksom bed and breakfast.

Alldeles oavsett hur billigt ni väljer att resa och bo kan säkert ett tillskott till klasskassan vara välkommet. Ett sätt att ordna det är genom att inleda ett samarbete med Delikatesskungen och sälja deras lättsålda delikatesser mot provision.