Det sägs ju att dagens barn och ungdomar har blivit en curlinggeneration, så då känns det väl logiskt att löpa linan ut och testa ”the real deal”.
Curling är en sådan där sport som (i likhet med riksdagspolitikerna) dyker upp vart fjärde år för att sedan falla i glömska. Men tro det om ni vill, curling är inte bara landslaget som sopar och ropar under OS, det är en sport även mellan olympiaderna. I Sverige finns runt 5 000 registrerade curlingspelare. Inte mycket jämfört med landets c:a 600 000 fotbollspelare, men ändå inte att förakta.
Sporten har gamla anor och uppfanns redan på 1500-talet i Skottland, som varit en stormakt inom curlingen ända sedan dess. Till Sverige kom spelet på 1840-talet genom en skotsk affärsman. För den som inte har sett curling ens på OS kan det enkelt beskrivas som en lagsport på is, där fyra spelare per lag växelvis skjuter iväg granitstenar med handtag till en rund måltavla på andra sidan isen medan lagkamraterna hjälper stenarna på traven genom att sopa isen framför dem. När bägge lagen slungat iväg sina åtta stenar (två per spelare) får det lag vars sten ligger närmast mitten av måltavlan (boet) poäng. Om två stenar är bättre än motståndarlagets bästa blir det två poäng och så vidare.
Så varför inte låta klassen prova på själva, antingen som en enskild dagsutflykt eller som del i en längre klassresa? Det finns curlinghallar lite varstans i landet, och många av dem går det att hyra in sig i för några timmar, få en genomgång av reglerna och hur spelet går till av en erfaren instruktör, och sedan få spela en match själva. Detta koncept finns exempelvis på Danderyd Curling utanför Stockholm, Curlingkompaniet i Uppsala och Göteborgs Curlingklubb. Förutom att få lära er vad cornergard, skipper, hogglinje och slide betyder får ni en grundkurs i på vilket sätt man ska släppa stenen för att få den att curla (rotera) på rätt sätt och med hjälp av kvastar sopa den till önskad plats i boet. Det låter enklare än vad det är i verkligheten, men även om det tar flera år att bli duktig på spelet har man faktiskt hunnit få ett hum på någon timme.